Barion Pixel

Kompozitok nyomtatása

Áttekintés

A kompozit filamentek apró szálakat tartalmaznak, amelyeket valamilyen alapanyagba adagolnak a filament tulajdonságainak javítása érdekében. Számos népszerű szál kapható kompozit töltettel, köztük PLA, PETG, nylon, ABS és polikarbonát. Ezek a szálak rendkívül tartósak, mert a filament erősségét és merevségét növelik. Ez azt is jelenti, hogy a 3D nyomtatott részek sokkal könnyebbek és méretileg stabilabbak lesznek, mivel a szálak segítenek megakadályozni, hogy az alkatrész összemenjen. A nyomtatási beállítások, például a nyomtatási hőmérséklet, sebesség, ágyhoz tapadás és extrudálási arányok nagyon hasonlóak lesznek az alapanyaghoz használt értékekhez, (például a PLA beállításai jó kiindulópontot jelentenek PLA-alapú kompozitokhoz). A hozzáadott szálak miatt azonban nagyobb a dugulás esélye, és az extruder fej kopása is fokozottabb lesz.

Előnyök:

 • Fokozott erő és merevség
 • Nagyon jó méretstabilitás
 • Könnyű

Hátrányok:

 • Roncsoló, csiszoló hatású ezért edzett acél fejet igényel
 • Fokozott csöpögés nyomtatás közben
 • Nagyon merev fiament
 • Nagyobb esély dugulásra

Követelmények

A kompozit filamentekhez ugyan azok a követelmények tartoznak, mint az alapanyagához, kivéve az edzett acél fúvókát, ami nagyobb mennyiségű nyomtatásnál szükséges. Alább a nejlon kopozitok követelménye látható, mert mi csak ilyeneket forgalmazunk.

Asztal:

 • 70-140 °C
 • Zárt nyomtatótér ajánlott

Tálca felület:

 • Ragasztó stift vagy PEI

Extruder:

 • 225-270 °C
 • Szükséges lehet az all-metal torok
 • Szükséges lehet az edzett acél fúvóka

Hűtés:

 • Nem szükséges

Edzett acél fúvóka

Az ezekben a filamentekben lévő szálak rendkívül koptató hatásúak lehetnek. Sok esetben a kompozit adalék szálai valóban keményebbek, mint a legtöbb, 3D nyomtatónál használt sárgaréz fúvókák, így ha sokat nyomtatod ezeket az anyagokat ilyen fúvókával, károsodhat a nyomtató hotendje. Ezek miatt érdemes megfontolnod az edzett acél fúvókára váltást, legalább arra az időre, ameddig ilyen anyagokat használsz. Ezek a fúvókák ellenállnak a szálak koptatásának, ugyanakkor hajlamosak kevésbé hővezetőek, mint sárgaréz társaik. Előfordulhat, hogy az extruder hőmérsékletét a szokásosnál 40 ° -kal magasabbra kell állítanod a hőmérsékletet, ami miatt tovább csökken az eldugulás esélye. A ventilátor sebességének csökkentése szintén célravezető lehet az acél fúvókák hőproblémáinak megelőzésénél.

Eltömődés

Mivel a filament tele van apró szálakkal, amelyek nem olvadnak meg, a fúvóka eltömődésének esélye nagyon megnő az alapanyaghoz képest. Javasoljuk a visszahúzási hossz csökkentését vagy a visszahúzások teljes letiltását, mivel a visszahúzások növelhetik az extruder belsejében lévő szálak felhalmozódásának esélyét. Nagyobb átmérőjű, 0,5 vagy nagyobb fúvókával sokkal kisebb az eltömődés esélye, mert a kompozit szálak sokkal könnyebben átférnek. Ha úgy látod hogy rögtön az első rétegnél eltömődik a fúvóka, érdemes ellenőrizned a szintezést, mert alulextrudálás esetén a szálak feltorlódhatnak a fejben.

Lassabban nyomtasd

A lassabb nyomtatási sebesség kedvezhet a kompozit filamenteknek, mert az extrudert kisebb terhelés éri és nagyobb az esélye annak, hogy a kisebb dugulásokat áttolja magán, mielőtt azok megnagyobbodnának. Ha eltömődéseket tapasztalsz, próbáld meg csökkenteni a nyomtatási sebességet 20-30%-kal hogy kitapasztalhasd, hogy az adott márkához melyik sebesség lesz a legjobb.

Teflonos vezetés

Egyes kompozit filamentek szál formájukban törékenyek lehetnek. A nyomtatásközbeni törések kiküszöbölésére használjunk bowden extruderes, de all-metal, vagy direct extruderes, all-metal, de bowdennel megvezetett filament utas nyomtatót, hogy elkerüljük a filament vázhoz dörzsölődését, vagy azt hogy valahol éles sarokhoz feszüljön.

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/carbon-fiber-filled/

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

https://www.filamentek.hu/specialis_filamentek/kompozit-filamentek

Kosár