Barion Pixel

Az ASA nyomtatása

Áttekintés

Az ASA, más néven akril-sztirol-akrilnitril, egy 3D nyomtatható műanyag, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ABS. Eredetileg az ABS alternatívájaként került kifejlesztésre, amely jobban ellenáll az UV-nak. Az ASA ismertetője a nagy ütésállóság, a magasabb hőmérsékleti ellenállóság és a kissé nehezebb nyomtatás. Általában kültéri alkalmazásokban használják az ABS helyett, mivel kiválóan ellenáll az UV-fénynek és a zord időjárási viszonyoknak. Hasonlóságából adódóan az ASA továbbra is megtartja ugyanazokat a nyomtatási nehézségeket, amelyek az ABS-nél tapasztalhatóak. A vetemedés továbbra is fennálló kérdés, amellyel számolnod kell, valamint azokat a potenciálisan veszélyes gázok, amelyeket a műanyag, a sztirol jelenléte miatt bocsát ki a nyomtatás során. A Fiberlogy ASA széles színválasztékkal megtalálható a webshopunkba.

Előnyök:

 • Nagyon jól bírja az UV sugárzást
 • Magas ütés és kopásállóság
 • Magas olvadási hőmérséklet

Hátrányok:

 • Érezhetően drágább az ABS-nél
 • Magas extruder hőmérsékletet igényel
 • Szellőzést igényel a nyomtatásközben felszabaduló szagok és nagy mennyiségben belélegezve ártalmas gázok miatt.

Követelmények

Asztal:

 • 90-110 °C – Mindenképpen fűteni kell
 • Zárt nyomtatótér nem feltétlenül szükséges

Tálca felület:

 • Kapton szalag
 • Oldott ABS
 • Vagy legalább hajlakk, ragasztóstift, maszkolószalag.

Extruder:

 • 220-245 °C
 • Nincs szükség speciális hotendre

Hűtés:

 • Nem szükséges

Egy kicsi hűtés

Az ASA-val való nyomtatás közben egyes, kisebb hőmérsékletre méretezett nyomtatók túlmelegedhetnek. Ennek visszatartására érdemes a tárgyhűtő ventilátort 10-20%-on járatni. Fontos hogy ennél jobban ne, mert az már a tárgy, a nyomtatásra már káros mértékű összehúzódását, vetemedését eredményezheti.

Vetemedés visszatartása, megelőzése

Az ASA egyik leggyakoribb nyomtatási problémája a vetemedés. Amint a műanyag extrudálási hőmérsékletétől szobahőmérsékletre hűl, a hőmérséklet-változás miatt a műanyag zsugorodik és összehúzódik. Ez az első rétegnél különösen kockázatos lehet, mivel ez a méretváltozás gyakran a réteg elválását okozhatja az ágytól, ami tönkreteheti az egész nyomtatást. Csökkenthető ez a hatást egy megfelelő, 110 ° C-ra felmelegített tárgyasztallal. Az építési platform hőjének egy része átkerül a tárgy első néhány rétegébe, ami megakadályozza, hogy összezsugorodjon és leváljon a tárgy az ágyról. Szintén jó megoldás lehet az, hogy az extruder hőmérsékletét 10-20 fokkal magasabbra állítjuk a nyomtatás első néhány rétegében, ami szintén hozzájárulhat az elválás kockázatának csökkentéséhez. Bár ezek a változtatások segíthetnek a nyomtatás alsó rétegeiben, a magasabb részeknek problémák lehetnek, mivel a rétegek távolabb kerülnek az ágytól. Nagyobb részek nyomtatásakor megfontolandó a zárt nyomtatótér használata, hogy a nyomtatvány körül magasabb hőmérsékletet maradjon. A burkolat megakadályozhatja a ’huzatot’ is, amely gyorsan lehűtheti az alkatrészt a nyomtatás során.

Brim és raft használata

Nagy vagy vékony, finom alkatrészek nyomtatásakor előfordulhat, hogy még mindig gondok vannak a tapadással. Ezekben az esetekben brim vagy raft hozzáadása a nyomtatáshoz egyszerű módja lehet annak, hogy ezeket a nyomatokat is rögzíthessük az építési platformon, és megakadályozzuk a vetemedést. A brim több loopot ad az első néhány réteg köré, ami extra felületet eredményez a tárgy széleinek megtapadásához. A rafttal egy teljesen új műanyag szerkezet készül a nyomtatás alá, amely a nyomtatás befejezése után eltávolítható.

Szellőzés

Az ASA-val történő nyomtatásról ismert, hogy erős szag keletkezik olyan gázokkal, amelyek nagy mennyiségben belélegezve károsak lehetnek. Kerüld a szűk helyeket, és helyezd a nyomtatót jól szellőző helyre, hogy elkerüld ezeket a problémákat. Az újabb 3D nyomtatók tartalmazhatnak külön légszűrő rendszert vagy HEPA szűrőt, amely ezeket a párákat már a forrásnál képesek kezelni. Ha a nyomtató nem tartalmazza ezeket, nagy és hosszantartó nyomtatások esetén, fontold meg az ablakok nyitva tartását vagy rugalmas légcsatornák használatát a gázok kijuttatásához.

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/asa/

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

Kosár