Barion Pixel

Az ABS nyomtatása

Áttekintés

Az ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) hosszú múltra tekint vissza a 3D nyomtatás világban. Ez az anyag volt az egyik első műanyag, amelyet ipari 3D nyomtatókkal használtak. Így, sok évvel később az ABS még mindig nagyon népszerű anyag alacsony költségének és jó mechanikai tulajdonságainak köszönhetően. Az ABS szívósságáról és ütésállóságáról ismert, amely lehetővé teszi tartós alkatrészek nyomtatását, amelyek kibírják az extrém használatot és a kopást. A LEGO építőelemek pont emiatt készülnek ebből az anyagból! Az ABS-nek magasabb az olvadási hőmérséklete is, ami azt jelenti, hogy az anyag sokkal magasabb hőmérsékletnek ellenáll, mielőtt deformálódni kezd. Ezért az ABS-t kiváló választás kültéri vagy magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz. ABS-sel történő nyomtatáskor ügyelj arra, hogy jó szellőzésű teret használj, mivel az anyagnak erős szaga van ABS nyomtatás közben.

Előnyök:

 • Olcsó
 • Jó ütés- és kopásállóság
 • kevesebb szálazás és csöpögés a fejből, emiatt simább felület
 • Jó hőállóság

Hátrányok:

 • Nagyon vetemedik
 • Magas hőmérsékletű tálcát igényel
 • Erős szaga van nyomtatás közben
 • Az alkatrész nyomtatás zsugorodik, ami egyes esetekben méretpontatlansághoz vezet

Követelmények

Asztal:

 • 90-110 °C – Mindenképpen fűteni kell
 • Zárt nyomtatótér ajánlott

Tálca felület:

 • Kapton szalag
 • Oldott ABS
 • Vagy legalább hajlakk, ragasztóstift, maszkolószalag.

Extruder:

 • 220-250 °C
 • Nincs szükség speciális hotendre

Tárgyhűtés:

 • Nem szabad!

Vetemedés visszatartása, megelőzése

Az ABS egyik leggyakoribb nyomtatási problémája a vetemedés. Amint a műanyag extrudálási hőmérsékletétől szobahőmérsékletre hűl, a hőmérséklet-változás miatt a műanyag zsugorodik és összehúzódik. Ez az első rétegnél különösen kockázatos lehet, mivel ez a méretváltozás gyakran a réteg elválását okozhatja az ágytól, ami tönkreteheti az egész nyomtatást. Csökkenthető ez a hatást egy megfelelő, 110 ° C-ra felmelegített tárgyasztallal. Az építési platform hőjének egy része átkerül a tárgy első néhány rétegébe, ami megakadályozza, hogy összezsugorodjon és leváljon a tárgy az ágyról. Szintén jó megoldás lehet az, hogy az extruder hőmérsékletét 10-20 fokkal magasabbra állítjuk a nyomtatás első néhány rétegében, ami szintén hozzájárulhat az elválás kockázatának csökkentéséhez. Bár ezek a változtatások segíthetnek a nyomtatás alsó rétegeiben, a magasabb részeknek problémák lehetnek, mivel a rétegek távolabb kerülnek az ágytól. Nagyobb részek nyomtatásakor megfontolandó a zárt nyomtatótér használata, hogy a nyomtatvány körül magasabb hőmérsékletet maradjon. A burkolat megakadályozhatja a ’huzatot’ is, amely gyorsan lehűtheti az alkatrészt a nyomtatás során. Ha ABS-ből nyomtatnánk és átlátszó színre lenne szükségünk például egy makett autó lámpáihoz akkor használhatunk Fiberlogy Easy ABS-t ami sokkal kevésbé vetemedik mint a sima ABS, nélkülözhető hozzá a zárt nyomtatótér és ugyan úgy kezelhető acetonnal.

Brim és raft használata

Nagy vagy vékony, finom alkatrészek nyomtatásakor előfordulhat, hogy még mindig gondok vannak a tapadással. Ezekben az esetekben brim vagy raft hozzáadása a nyomtatáshoz egyszerű módja lehet annak, hogy ezeket a nyomatokat is rögzíthessük az építési platformon, és megakadályozzuk a vetemedést. A brim több loopot ad az első néhány réteg köré, ami extra felületet eredményez a tárgy széleinek megtapadásához. A rafttal nagyobb felületű műanyag ágy készül a nyomtatás alá mivel az ABS önmagához tapad a legjobban. Ez a képződmény a nyomtatás befejezése után eltávolítható.

Szellőzés

Az ABS-sel történő nyomtatásról ismert, hogy erős szag keletkezik olyan gázokkal, amelyek nagyon nagy mennyiségben belélegezve károsak lehetnek. Kerüld a szűk helyeket, és a nyomtatót helyezd meleg, de olyan helyre ahol senki nem tartózkodik hosszú ideig. Az újabb 3D nyomtatók tartalmazhatnak külön légszűrő rendszert vagy HEPA szűrőt, amely ezeket a párákat már a forrásnál képesek kezelni. Ha a nyomtató nem tartalmazza ezeket, nagy és hosszantartó nyomtatások esetén, fontold meg az ablakok nyitva tartását vagy rugalmas légcsatornák használatát a gázok kijuttatásához, miközben elkerülöd azt hogy a nyomtatásban lévő tárgyat hirtelen huzat vagy hőmérséklet változás érje..

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/abs/

https://www.filamentek.hu/abs_filamentek

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

Kosár