Barion Pixel

A TPU nyomtatása

Áttekintés

A rugalmas szálak hőre lágyuló elasztomerekből (TPE) készülnek, amelyek kemény műanyag és gumi keverékei. Ez az anyag rugalmas, amely lehetővé teszi a műanyag könnyű nyújtását és hajlítását. A TPE-ből többféle típus létezik, a 3D nyomtatásban a hőre lágyuló poliuretánt (TPU) használják. Sok esetben ezeket a kifejezéseket felcserélve használják, olyan népszerű márkaneveknél, mint a Ninjaflex, vagy a FiberFlex. A műanyag rugalmassága a TPE típusától és a gyártó által alkalmazott kémiai formulától függ. Például egyes szálak lehetnek olyanok, mint egy autógumi, mások viszont még rugalmasabbak és teljesen hajlékonyak, mint egy befőttesgumi. Ez az útmutató olyan tippeket tartalmaz, amelyek segítséget nyújtanak a rugalmas szálak mindkét változatához.

Előnyök:

 • Rugalmas és puha
 • Nagyon jó rezgéscsillapítás
 • Jó ütésállóság
 • Jó eltarthatóság

Hátrányok:

 • Nehéz nyomtatni
 • Rossz hídképzés
 • Szálazás és csöpögés
 • Bowdenes extruderrel csak még rosszabb…

Követelmények

Asztal:

 • 45-60 °C – Nem mindig szükséges fűteni
 • Zárt nyomtatótér nem szükséges

Tálca felület:

 • Hajlakk, ragasztóstift, maszkolószalag vagy sima üveg. Szinte bármire rátapad.

Extruder:

 • 225-245 °C
 • Nincs szükség speciális hotendre
 • Direct extruder ajánlott

Hűtés:

 • Kifejezetten szükséges

Direct drive!

Van hogy a rugalmas szálak jól működnek bowden extruderrel, de ez nagyon ritka. Ezért a legjobb minőség érdekében a TPU-t érdemes direct drive extruderrel nyomtatni. A hajtófog, és a fúvóka közötti távolságnak minél rövidebbnek kell lennie, a hatékony adagolás érdekében. Ha ez nem lenne elég, ennek a rövid útnak is nagyon kis tűrésűnek kell lennie a használt filament átmérőhöz, hohgy megakadályozhassuk a filament gyűrődését, görbülését.

Lassan!

Érdemes a rugalmas filamenteket minél lassabban, minél kevesebb ratracttal nyomtatni azért, mert a rugalmas anyagot nagyon nehéz hirtelen mozgásokra rávenni. Pont azért, mert ahelyett hogy visszább jönne, inkább megnyúlik. Vagy összemegy, ha éppen úgy adódik. A legpuhább filamenteknél ajánlott a retractot teljesen kikapcsolni és olyan fejutazási beállításokat találni, ahol a hotend ha nem muszáj, nem megy ki a nyomtatott tárgy falain kívülre.

A lehető legkönnyebb letekerés

Próbáljuk meg a filamentes tekercset minél közelebb tenni a nyomtatóhoz és az extruderhez hogy a lehető legkevesebb ellenállás hasson a filamentre. Ha sokszor van átfűzve a filament, akkor szorulhat és letekeredés helyett megnyúlhat ami alul extrudálást fog okozni.

Akkor nincs retract!

A rugalmas filament jellege érzékennyé teszi a gyors mozgásokra, például a visszahúzásokra. Az izzószál sikeres nyomtatásához optimalizálni kell a visszahúzási beállításokat, hogy csökkentsük ezeket a mozgásokat. Ha most nyomtatsz először egy adott anyaggal akkor javasoljuk a visszahúzás teljes letiltását. Ha a visszahúzás le van tiltva, arra összpontosíthatsz, hogy megtaláld a tökéletes sebességet és extrudálási sebességet, amely lehetővé teszi a modellek megbízható kinyomtatását. Miután magabiztosabb leszel ezekben a beállításokban, érdemes egy nagyon rövid visszahúzást beállítani egy lassú visszahúzási sebességgel, hogy segítsen a hotendből való esetleges csöpögés megállításában.

Segíthet, ha csökkented a rétegmagasságot. A kisebb rétegvastagságok kevesebb előtolást igényelnek, így a kevésbé terhelt filament jobban kezelhetővé válik.

Próbáld kerülni a raftot a TPU filamenteknél, mert ezek a ’képződmények’ nagyon nagy előtolást igényelnek ami nem összeegyeztethető a TPU tulajdonságaival.

Ha olyan alkatrészt nyomtatsz ami egy másik alkatrészre fog csatlakozni használj negatív tűrést, hogy a TPU-ból készült modellnek meg kelljen nyúlnia. Ez szorosabb, stabilabb és jobb kötést eredményez.

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/flexible/

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

Kosár