Barion Pixel

A PLA nyomtatása

Áttekintés

A politejsav, közismert nevén PLA, az egyik legnépszerűbb anyag, amelyet az asztali 3D nyomtatásban használnak. Ez a legtöbbet választott szál a szálhúzáson alapuló 3D nyomtatók számára, mert alacsony hőmérsékleten nyomtatható, és nem igényel fűtött asztalt. A PLA remek első anyag, amelyet a 3D nyomtatás elsajátításakor használhatsz, mert könnyen nyomtatható, nagyon olcsó, és sokféle alkalmazáshoz használható nyomatokat hoz létre. Ez a piacon az egyik leginkább környezetbarát szál. Alapanyaga olyan növényekből származik, mint a kukorica és a cukornád. A PLA megújuló és ami a legfontosabb biológiailag lebontható. Ez például azt is eredményezi, hogy a PLA édeskés illatot ad a nyomtatás közben.

Előnyök

Olcsó

Merev és erős

Jó méretpontosság a minimális hőtágulás miatt

Sokáig eltartható

Hátrányok

Nem bírja a magas hőmérsékletet, hamar meglágyul

Nyomtatás közben csöpöghet az extruderből, tárgyhűtésre van szükség

A filament szál törékeny lehet egy idő után

Nem alkalmas kültérre, időjárásnak kitett területre

Követelmények

Asztal:

45-60 °C – Nem mindig szükséges fűteni

Zárt nyomtatótér nem szükséges

Tálca felület:

Hajlakk, ragasztóstift, maszkolószalag vagy sima üveg. Szinte bármire rátapad.

Extruder:

180-220 °C

Nincs szükség speciális hotendre

Hűtés:

Kifejezetten szükséges

Retract finomhangolás, csöpögés, stringing

A PLA egyik leggyakoribb problémája az, hogy szálaz. Mivel ez a filament viszonylag könnyen folyik a többi anyaghoz képest, hajlamos folytatni a fejből kifolyást egy-egy utazás során. Ez húrokat, szőrszálakat hoz létre a nyomtatott modell felületén, az alkatrészek között, de erre jelent megoldást a retract, azaz a szálvisszahúzás. Ez az érték a használt PLA márkájától, minőségétől, hőmérsékletétől, és a nyomtató tulajdonságaitól függ. A működő értékek 10-50mm/s és 2-3mm között szokott lenni. Ez legjobban két, pár centivel egymás mellé állított, függőleges oszloppal tesztelhető a legjobban. Kísérletezésre lesz szükséged, de a jó beállítást elmentve többet nem kell vele foglalkozni.

Hűtés

A hűtés a PLA-val történő nyomtatás egyik legfontosabb része. A tárgyhűtőventilátor hatalmas különbséget okozhat a nyomtatott alkatrészek minőségében. A frissen extrudált műanyagnak a lehető leggyorsabban az olvadási hőmérséklet alá kell lehűlnie. Ez megakadályozza, hogy a műanyag felgyűrődjön és akadályokat képezzen. Javasoljuk, hogy a ventilátort 100% -ra állítsd az egész nyomtatásra, az első 1-2 réteget kivéve, ahol erős tapadást kell létrehozni a tálcával. Érdemes ’minimum layer time’-ot is állítani, nagyjából 20 másodpercre. Ez jelentősen javíthatja a nyomtatás minőségét azáltal, hogy a rétegek megszilárdulhatnak, mielőtt a következő réteg a rákerülne. Egy olyan ventilátor amely minden irányból hűti a nyomatot, nagy előny lehet.

Extruder

A PLA-t más-más gyártók más-más adalékokkal láthatják el. Ezek a különféle adalékok 190-230 Celsius fok közötti nyomáshőmérséklet-változásokhoz vezethetnek. Fontos hogy a gyártó által írt nyomtatási hőmérsékleten dolgozzunk. Ha nem a megfelelő hőmérsékleten nyomtatsz, az több nyomtatási minőségi problémához vezethet, beleértve a csöpögést, a szálazást és az alul extrudálást. A PLA kombinálható különböző töltetekkel is, mint például fém vagy fa, amelyek a szokásos PLA-tól eltérő jellemzőket adhatnak. Ezek eltérő beállításokat vagy akár más hardvert igényelhetnek. Ha problémájd van a szálazással, próbáljd csökkenteni a hőmérsékletet 5-10 fokkal, ez segíthet megakadályozni a felesleges szivárgást. Ha alul extrudál a gép, akkor próbáld meg növelni a hőmérsékletet 10 fokkal, hogy az anyag könnyebben átfolyjon a fúvókán. Több loopot használatával a PLA-val jelentősen erősebb modelleket lehet lértehozni.

Változatok

A PLA-ból több különböző töltet is létezik. Pélául a fa, a fém, a kő, de a silk is ide sorolható.

A Fa töltetű PLA természetes fa származékokat tartalmaz, különböző árnyalatokban és emiatt nyomtatás közben nem csak langyos fűtészpor illata van, de a végeredmény is egy fa szerű matt felület lesz. Sajnos az erezetet nem tudják visszaadni ezek a filamentek. Ilyen például a Fiberlogy FiberWood.

A fém töltetű PLA filamentek akár az áramot is vezethetik kis teljesítményen. Felületük többnyire matt, vas szerű lesz.

A Kő töltetű PLA az előbbiekkel szemben nem tartalmaz a nevét alkotó anyagból, a kőből. Az ebbe a kategóriába sorolható Fiberlogy PLA Mineral egy gipsz szerű, matt felületet ad, amellyel például építészeti maketteket lehet készíteni.

A Silk PLA-k rendkívül fényes felületet adnak. Mintha polírozott, festett alumíniumot látnánk. A Fiberlogy FiberSilk Arany, Ezüst és Bronz színek például kiválóan alkalmasak érmek, serlegek nyomtatására. A az úgynevezett litofán fotók nyomtatására is a PLA a megfelelő anyag, természetesen fehér színnel. Ha ilyennel nem bajlódnál otthon akkor léteznek erre szakosodott webshopok is.

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/pla/

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

Kosár