Barion Pixel

A PET(G) nyomtatása

Áttekintés

A PETG a polietilén-tereftalát (PET) glikollal módosított változata, amelyet általában vizes palackok gyártására használnak. Félkemény anyag, jó ütésállósággal, de kissé lágy felülettel rendelkezik, ami hajlamos a kopásra. Az anyagnak kiválóan reagál a hőre, ami lehetővé teszi a műanyag hatékony lehűlését szinte elhanyagolható alakváltozással. Ennek az anyagnak számos változata létezik a piacon, beleértve a PETG-t, a PETE-t és a PETT-t. Az ebben a cikkben szereplő tippek ezekre a PET-alapú szálakra vonatkoznak.

Előnyök

Fényes és sima felület

Jó rétegtapadás, jól tapad a tálcához

Többnyire szagtalan

Hátrányok

Gyenge hídképzés

Szálazás, húrozás

Követelmények

Asztal:

75-90 °C

Zárt nyomtatótér nem szükséges

Tálca felület:

Hajlakk, ragasztóstift, maszkolószalag vagy sima üveg. Szinte bármire rátapad.

Extruder:

230-250 °C

Nincs szükség speciális hotendre

Hűtés:

Kifejezetten szükséges

Nyomtató asztal

Néhány nyomtatóhoz üvegasztalt, vagy kék festőszalagot használnak a tulajdonosaik, ami a PLA nyomtatásához elégséges. A PET-G és az összes PET esetében azt javasoljuk, hogy a tálca fűthető legyen legalább stabil 80 °C-ig. Ha a fűtés megfelelő akkor közvetlenül üvegre is lehet nyomtatni.

Retract

A PETG-vel kapcsolatban látott néhány gyakori probléma lehet a szálazás. Ezek húrok, vékony szőrök, hasonlóak egy pókhálóhoz, amelyek a nyomtatvány különböző felületei között futnak. Ezeknek a húroknak a megelőzéséhez pontosan kalibrált visszahúzási beállítások szükségesek, ezért a legjobb eredmény érdekében mindenképpen állítsd be a visszahúzási távolságot és sebességet nagyjából 2-3mm és 30-40mm/s környékére. A fejlett szeletelő programok több szálazás csökkentő funkciót is tartalmaznak. Ilyen például a Coasting, amely úgy működik, hogy csökkenti a fúvókában lévő nyomást közvetlenül a szegmensek vége előtt, Így amikor a következő szegmensbe lép a fej, a fúvókában kisebb a nyomás, így kevésbé valószínű, hogy szálat húzzon és szivárogjon a mozgás során.

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/petg/

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

https://www.filamentek.hu/pet-g-filamentek​

Kosár