Barion Pixel

A nylon filamentek nyomtatása

Áttekintés

A nejlon (más néven poliamid) egy, a műanyagiparban elég népszerű anyag, amely szívósságáról és rugalmasságáról ismert. A nejlonszálakhoz jellemzően 250 ° C extruder hőmérsékletre van szükség, azonban egyes márkák kémiai összetételük miatt akár 220 ° C hőmérsékleten nyomtathatóak. Sok nyomtató nem felszerelt olyan hotenddel, amely biztonságosan eléri a 250 ° C-ot, ezért ezek az alacsony hőmérsékletű nejlon változatok hasznosak lehetnek, és megmenthetnek a hotend cseréjétől. A nejlonszálak egyik nagy hátránya, hogy higroszkóposak, ami azt jelenti, hogy könnyen felszívják a nedvességet a környezetükből. A nedvesség felszívása után a Nylon nyomtatása több minőségi problémába vezethet, így a filament tárolása különösen sok figyelmet igényel.

Előnyök:

 • Masszív, rugalmas
 • Nagy ütésállóság
 • Nincs erős szaga nyomtatás közben
 • Jó kopásállóság

Hátrányok:

 • Hajlamos a vetemedésre
 • Légmentes tárolás a vizesedés megelőzésére. (Vagy legalább visszazárható tasak szilikagéllel)
 • A nem megfelelő szárítás nyomtatási hibákhoz vezethet
 • Nedves, magas páratartalmú környezetbe nem alkalmas

Követelmények

Asztal:

 • 70-140 °C
 • Zárt nyomtatótér ajánlott

Tálca felület:

 • Ragasztó stift vagy PEI

Extruder:

 • 225-270 °C
 • Szükséges lehet az all-metal torok

Hűtés:

 • Nem szükséges

Tárolás

A Nylon használatának egyik nehézsége az, hogy szükség van egy speciális tárolórendszerre. Más szálakkal ellentétben, ez a filament nem lehet hosszabb ideig levegőnek kitéve, mert nylon könnyen felszívja a nedvességet a környezetből. A nedves szál kinyomtatása nyomtatási minőségi problémákat okoz, mint például a matt, érdes felületek, vagy akár apró lyukak vagy buborékok a külsején. Ezek a problémák jelentősen csökkenthetik a nyomtatott alkatrészek szilárdságát és teljesítményét is. A probléma tipikus megoldása az, hogy ha elkészültél, eltávolítod a nejlon dobot a nyomtatóból, és egy légmentesen lezárt edényben helyezed el, néhány szárítószerrel együtt. Ha nem akarod folyamatosan felszerelni és eltávolítani a filamentet, léteznek olyan szárítók amikből közvetlenül lehet nyomtatni.

Brim és raft használata

Nagy vagy vékony, finom alkatrészek nyomtatásakor előfordulhat, hogy még mindig gondok vannak a tapadással. Ezekben az esetekben brim vagy raft hozzáadása a nyomtatáshoz egyszerű módja lehet annak, hogy ezeket a nyomatokat is rögzíthessük az építési platformon, és megakadályozzuk a vetemedést. A brim több loopot ad az első néhány réteg köré, ami extra felületet eredményez a tárgy széleinek megtapadásához. A rafttal egy teljesen új műanyag szerkezet készül a nyomtatás alá, amely a nyomtatás befejezése után eltávolítható.

Típusai

A PA12 egy részben növényi alapanyagokból készült, a kínálatunkban a Fiberlogy által gyártott prémium minőségű nejlon. Nyomtatásához magas tálcahőmérséklet kell. Ebből az anyagból nagyon erős, és szép felületű nyomatokat készíthetünk széles színválasztékkal.

A PA12 +CF/+GF egy szénszállal(CF) vagy üvegszállal(GF) erősített nejlon filament. Boltunkban szénszálas verzió 5, vagy 15%-ban és csak fekete színben elérhető. A szénszállal kevert PA12 nejlon rendkívül merev, erős, kopásálló eredményt ad. Teherbírásához képest nagyon könnyű. Az üvegszálas verzió 15%-os, fekete vagy natúr színben vásárolható meg. A szénszálnál rugalmasabb, de az egyszerű PA12-től még mindig sokkal merevebb, erősebb és könnyebb. A kompozit nejlonok a sokszorosát bírják egyszerűbb társaikhoz képest.

A PA66/6 egy teljesen szintetikus poliamid, a PA12-nél könnyebb nyomtatni, olcsóbb és a hőállósága is sokkal jobb. Az ezzel nyomtatott darabok kevésbé szépek és a színválaszték is kisebb. Ebből nálunk jelenleg nem érhetőek el kompozit változatok.

Linkek

https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/nylon/

https://www.filamentek.hu/hogyan-nyomtassuk

https://www.filamentek.hu/nylon-filamentek

Kosár